Do góry

Dodatki Przepis na:

Kluski kładzione szare

Przepis dnia 2014-03-15
Kluski kładzione szare

Autor: srk76

Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 2969

Dodano: 10.03.2014

Odsłon: 13008

Prosty przepis na doskonały dodatek do mięs i sosów.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki należy zetrzeć na tarce i odcisnąć nadmiar wody z pomocą pieluszki tetrowej lub lnianej ściereczki.

  2. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka, ziemniaczaną i pszenną mąkę. Zasugerowane w przepisie 20 dag pasowało do ziemniaków przez nas użytych. Musicie wyczuć sami kiedy ciasto na kluski będzie gotowe. Mąkę pszenną dodawajcie powoli ciągle masę wyrabiając łyżka lub widelcem aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy ziemniaki majerankiem i solą.

  3. Z pomocą łyżki kładziemy (stąd z resztą nazwa klusek) porcję ciasta na gorącą, niehulającą i osoloną wodę. Gotujemy kluseczki około 3 minut od wypłynięcia.

    Przepis na doskonałe śląskie kluski szare zwane czorne w linku pod wpisem. Zapraszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Hesia 15 marca 2014 Dawno czekałam na przypomnienie tego przepisu - już się do nich zabieram.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 15 marca 2014 ja robię bez jajek, takie pamiętam z dzieciństwa! widzę,że są okraszone, proszę spróbować pokruszyć twarożku do smaku ! dzięki za przypomnienie przepisu!!!

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 10 marca 2014 ale pycha... uwielbiam ,przeczytałam także o szarych kluskach - czy tam nie dodaje się jajek?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń