Do góry

Dania główne Przepis na:

kluski śląskie

kluski śląskie

Autor: anetas197601

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7130

Dodano: 14.02.2013

Odsłon: 14483

szybkie i pyszne :))

Składniki

  • ugotowane ziemniaki 1 część
  • mąka ziemniaczana 1/4 części
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto. Z wyrobionego ciasta lepić kulki dowolnej wielkości. W każdej z nich kciukiem zrobić wgłębienie.

  2. W garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucić kluski. Gotować około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Można podawać z sosem mięsnym, omaszczone słoninką, lub jak kto lubi. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetas197601 15 lutego 2013 no z sosikiem, roladkami i czerwoną kapustą są najlepsze :))

27 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 14 lutego 2013 dokładnie z (drogą) wołowinką są the best, uwielbiam, ale w sumie też rzadko robię, nie wiedziec czemu :(

27 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 14 lutego 2013 Bardzo lubię kluski śląskie ze słoninką, ale najbardziej lubię /choć rzadko tak robię/ z wołowymi zrazami i sosikiem.5

27 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń