Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie z mięsem.

Kluski śląskie z mięsem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1070 Ocena: 11284

Dodano:

Odsłon: 7654

Kluski śląskie nadziewane farszem mięsnym, okraszone skwarkami z cebulką.

Składniki

  • ziemniaki ugotowane 1 kg
  • mąka ziemniaczana 1 szklanka
  • 1 żółtko jajka kurzego
  • szynka gotowana 30 dag
  • cebula 1 szt
  • sól do smaku.
  • pieprz ziołowy do smaku
  • Okrasa:
  • boczek świeży
  • Cebula
  • smalec
  • Sól
  • Pieprz
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Farsz:

    Ugotowane, ostudzone mięso mielimy, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy usmażoną cebulę, mieszamy składniki.

  2. Kluski:

    Ugotowane w osolonej wodzie, ostudzone ziemniaki mielimy. Zmielone ziemniaki umieszczamy w misce, równamy i dzielimy na cztery części. Czwartą część ziemniaków wykładamy na bok a w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tyle, żeby zapełnić miejsce po wyjęciu części ziemniaków. Wszystkie ziemniaki wraz z żółtkiem i mąką wyrabiamy. Z wyrobionego ciasta formujemy równe kulki, spłaszczamy każdą w dłoni i nakładamy po łyżeczce farszu, zlepiamy brzegi i formujemy kluski w formie kulek. Uformowane kluski wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy z okrasą z boczku i cebuli.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 16 lipca Oj, narobiłaś mi Mariolko. To chrzest bojowy, były wczoraj na obiad, robione w warunkach spartańskich - ale warto było, WARTO. Głodomory nie zostawiły nawet jednej kluski na dziś. Jak zwykle zabieram. :) :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 12 lipca Pyszna pychotka, choc nieo wchodzi to w boczki, to juz mam niezmiernego smaka :-OO

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń