Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie z selera w sosie grochowym

Kluski śląskie z selera w sosie grochowym

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1758 Ocena: 40416

Dodano: 24.04.2018

Odsłon: 1673

Jak my kochamy eksperymenty <3 Kluski z selera? Dlaczego nie? Sos grochowy? Uwierzcie, wyszedł wyśmienity <3

Składniki

  • 1 duży seler korzeniowy (ok 1 kg)
  • około 250 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g grochu zielonego (połówki)
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 młode marchewki
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki gotujemy ,robimy puree (najlepiej przepuścić przez maszynkę do mielenia) ,dodajemy mąkę. Ciasto wyrabiamy i studzimy. Z ciasta formujemy niewielkie kulki ,w każdej palcem robimy dołek. Wrzucamy na osolony wrzątek ,gotujemy 5-7 min od wypłynięcia na powierzchnię.

    Groch moczymy przez noc w zimnej wodzie (około 500 ml). Całość przelewamy do garnka i gotujemy do miękkości. Studzimy i blendujemy na jednolitą masę.

    Pieczarki kroimy na plasterki, marchewki w krążki, cebulę i czosnek siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy do sosu i podgrzewamy. W razie potrzeby sos rozrzedzamy lub redukujemy, w zależności od preferencji kulinarnych. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń