Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak my kochamy eksperymenty <3 Kluski z selera? Dlaczego nie? Sos grochowy? Uwierzcie, wyszedł wyśmienity <3
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 300
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1344
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25257
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 300
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1344
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25257
Składniki
Seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki gotujemy ,robimy puree (najlepiej przepuścić przez maszynkę do mielenia) ,dodajemy mąkę. Ciasto wyrabiamy i studzimy. Z ciasta formujemy niewielkie kulki ,w każdej palcem robimy dołek. Wrzucamy na osolony wrzątek ,gotujemy 5-7 min od wypłynięcia na powierzchnię. Groch moczymy przez noc w zimnej wodzie (około 500 ml). Całość przelewamy do garnka i gotujemy do miękkości. Studzimy i blendujemy na jednolitą masę. Pieczarki kroimy na plasterki, marchewki w krążki, cebulę i czosnek siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy do sosu i podgrzewamy. W razie potrzeby sos rozrzedzamy lub redukujemy, w zależności od preferencji kulinarnych. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.