Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Knedle i pyzy z mięsem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 171
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 171
Składniki
Cebule obierz, posiekaj, połowę zeszklij na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Do miseczki przełóż 60 dag mielonego mięsa, dodaj podsmażoną wcześniej cebulę. Wsyp tartą bułkę. Wbij 2 jajka. Masę przypraw solą oraz pieprzem. Majeranek opłucz, posiekaj. Dodaj do mięsnej masy i dobrze wyrób.
Ziemniaki obierz, połowę zetrzyj na tarce o drobnych otworach. Starte ziemniaki przełóż na ściereczkę. Końce unieś, skręć i odciśnij masę ziemniaczaną. Sok zbierz do miseczki. Odstaw na ok. 15 minut, a potem zlej wodę, krochmal z dna miseczki wymieszaj ze startymi ziemniakami. Pozostałe ziemniaki gotuj 20 minut w posolonym wrzątku. Odcedź i jeszcze ciepłe zmiel, potem wymieszaj z mlekiem oraz startymi ziemniakami. Wbij pozostałe jajko. Dosyp mąkę. Wyrób.
Z mięsnej masy uformuj kulki. Oblep je ziemniaczanym ciastem. Uformuj pyzy. Ostrożnie włóż je do posolonego wrzątku i gotuj ok. 25 minut na małym płomieniu. W tym czasie pieczarki oczyść. Pozostałą cebulę zeszklij na reszcie oleju. Dołóż grzyby i odłożoną karkówkę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę razem podsmaż. Potem dodaj koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Duś razem 10 minut.
Gotowe pyzy ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową. Ułóż na tale rzach. Podawaj polane sosem pieczarkowym. Jako dodatek serwuj duszoną włoską kapustę.
ok. 1 godziny i 40 minut , 1 porcja 960 kcal.Źródło: Tina