Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Knedle z morelami"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 429
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 104
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 429
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 104
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 20 minut w lekko posolonej wodzie. Odcedź i odłóż do wystudzenia.
W tym czasie morele umyj, ew. sparz i obierz ze skórki. Owoce natnij, uważając, aby nie rozpadły się. Ostrożnie wyjmij pestki. Zimne ziemniaki zmiel razem z twarogiem. Dodaj żółtka, 1 łyżkę masła i mąkę (ew. trochę soli do smaku). Wyrób gładkie ciasto. Odrywaj niewielkie porcje ciasta serowo-ziemniaczanego. Formuj z nich placuszki. Na każdym połóż morelę. Mocno zlep brzegi. Uformuj kule.
3. Knedle włóż do posolonej wrzącej wody. Gotuj kilka minut od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Przestudź. Potem panieruj w roztrzepanych jajkach oraz tartej bułce. Usmaż na rumiano na maśle.Źródło: Tina