Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Knedle z morelami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 200
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 200
Składniki
Ziemniaki obierz i opłucz. Następnie gotuj w lekko posolonej wodzie, przez 20 minut. Odcedź i odstaw do wystudzenia. W tym samym czasie umyj morele, zalej je wrzątkiem i po chwili obierz ze skórki (uważaj, aby się nie rozpadły).
Delikatnie wyjmij pestki. Zimne ziemniaki zmiel razem z twarogiem w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj żółtka, łyżkę masła i mąkę. Wsyp odrobinę soli do smaku. Wyrób gładkie ciasto.
Odrywaj niewielkie porcje ciasta serowo-ziemniaczanego, formuj z nich placuszki. Na każdym połóż morelę i mocno zlep brzegi. Uformuj kule.
Knedle włóż do posolonej wrzącej wody. Gotuj kilka minut, do momentu wypłynięcia. Wyjmij knedle łyżką cedzakową. Przestudź. Następnie panieruj w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Usmaż na masełku na złoty kolor.Źródło: Na żywo