Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 262 Ocena: 2354

Dodano:

Odsłon: 407

Korzystając z końcówki świeżych truskawek w tym roku, postanowiłam przygotować na obiad klasyczne knedle z truskawkami. Są one jednymi z moich ulubionych owoców do knedli ;) Oczywiście do farszu śmiało możecie użyć innych owoców. Ja uwielbiam knedle polane podprażoną bułką tartą i posypane cukrem. Czasami polewam je również gęstą śmietaną 18%. W obu przypadkach są przepyszne.

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • około 150 g – 200 g mąki pszennej (w zależności od chłonności ziemniaków)
  • 1 jajko
  • Sól
  • Truskawki
  • Dodatkowo:
  • Masło
  • Bułka tarta
  • Cukier
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i pozostawiamy na durszlaku do odsączenia. Jeśli są duże najlepiej podzielić je na połówki.

  2. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, tak jak w przypadku klusek śląskich. Dodajemy jajko, sól i większą część mąki. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę, ale pamiętajcie, im jej więcej tym knedle będą twardsze. Ciasto powinno być zwarte i łatwo formować się w kulki.

  3. Z ciasta formujemy wałek. Odcinamy z niego małe kawałki ciasta, które następnie formujemy, opruszonymi mąką rękami, wokół truskawki w kulkę.

  4. Knedle wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia. Gotowe odcedzamy.

  5. W rondelku roztapiamy masło, wrzucamy kilka łyżek bułki tartej i smażymy aż bułka się zarumieni i zacznie się pienić na całej powierzchni.

  6. Knedle podajemy gorące z podprażoną na maśle bułką tartą i posypane cukrem. Można je również polać śmietaną 18%.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń