Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Knedle ze śliwkami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Składniki
Obierz ziemniaki, pokrój i ugotuj. Gdy ostygną, przeciśnij przez praskę.
Przełóż do miski ziemniaki, oba rodzaje mąki oraz roztrzepane jajko. Zagnieć ciasto.
Odrywaj po kawałku ciasta, formuj niewielki placuszek i na każdy nakładaj śliwkę bez pestki. Jeśli są kwaśne, możesz posypać je cukrem. Dokładnie sklej ciasto, tworząc kulkę wielkości orzecha włoskiego.
Wrzucaj knedle do wrzątku i gotuj około 2 minut od momentu wypłynięcia.
Knedle możesz podawać polane roztopionym masłem, posypane brązowym cukrem i cynamonem. Możesz też je serwować z podsmażoną na maśle bułką tartą. Ale my polecamy – z jogurtem!
Czas przygotowania: 60 minut, cena porcji: ok. 2 zł, 398 kcal, dla 4 osóbŹródło: Olivia