Do góry

Dania główne Przepis na:

Kociołek z ogniska

Kociołek z ogniska

Autor: kuchcik2

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 13

Dodano: 23.08.2010

Odsłon: 4706

Super danie na większą ilość osób. Żadnego gotowania.

Składniki

  • Kapusta surowa biała, ok. 10 liści
  • ziemniaki, 3-4
  • cebula, 2
  • pomidory, 2
  • Boczek surowy wędzony, 10 plastrów
  • sól pieprz, W/g uznania
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Potrzebny do tego jest żeliwny kociołek z przykręcaną śrubami pokrywa, który po napełnieniu i zakręceniu wkłada się na ok. 1-1,5 godz. na podpórkach do ogniska. Jeżeli nie dysponujemy kociołkiem i ogniskiem, może być wysokie gliniane żaroodpore naczynie z pokrywką, które wkładam do piekarnika.

  2. W naczyniu układamy na spodzie liście kapusty, na to ziemniaki, boczek, cebulę i pomidory, znów kapustę itd. i tak aż dojdziemy do wierzchu, na którym powinna być kapusta.

  3. Każdą warstwę należy posolić i popieprzyć.

  4. Pieczemy w piekarniku w temp. ok 170 stopni przez 1-1,5 godz. (zależy od wielkości naszego naczynia). Można nim nakarmić masę osób.

  5. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 01 marca 2012 A co to za różnica Śląsk czy Zagłębie? Po co mam się uczyć geografii-napewno bym Cię pobiła z moimi wiadomościami. A Zagłębie nie jest na Śląsku? Odnośnie kultury wypowiedzi - zweryfikuj najpierw swoje. Nie napisałaś jeszcze głupiego komentarza na temat kurczaka w sosie z sera pleśniowego (o ile wiesz, co to jest).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

susi 01 marca 2012 Kobieto!!!Będzin to nie śląsk ,tylko zagłebie.Może zacznij sie dokształcać z geografii a nie gotowac a co więcej wypowiadać sie na temat kuchni!!!Nie życzę sobie już z Toba żadnej wymiany zdań ,ponieważ nie znosze obłudy i braku kultury!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 31 stycznia 2012 Ale o żadnej białej kiełbasie nie ma w tym przepisie mowy. Pisałam o liściach białej kapusty (w przeciwieństwie do zielonych kapusty włoskiej)..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agajolaw 30 stycznia 2012 Z białą kiełbasą jeszcze nie jadłam ! i na pewno spróbuję :) dodaje do ulubionych i oczywiście do znajomych ! Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mary50 23 września 2011 To sa ziemniaki po cabansku bardzo popularne w okolicach Chrzanowa.Najlepsza jest podstawowa wersja tj.;ziemniaki ,marchew,maly buraczek dla koloru,pietryszka zielona posiekana,cebula/w plasterkach,boczek,kielbasa.Oczywiscie sol i pietrz do smaku.Ulozone warstwami,na wierzch liscie kapusty i przykryte darniem czyli/ trawa z ziemia/ .Teraz coraz czescie uzywa sie garnkow zeliwnych z pokrywami,ale jednak stara metoda wg mnie daje lepszy smak..Polecam.Maria

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 24 sierpnia 2010 Dziękuję za pochwały. Potrawa bardzo prosta, składniki dostępne. Można dokładać co się chce, my robiliśmy z mocno uwędzonym boczkiem, też pachniał rewelacyjnie. Można dokładać co się chce-to, co napisałam to taka podstawowa wersja, doskonały jest np. do tego świeży posiekany koperek na każdą warstwę-daje dodatkowy aromat. Pozdrawiam wszystkich.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 23 sierpnia 2010 Potwierdzam kociołek jest przepyszny! Niedawno robiliśmy ognisko , a mój mąż zrobił taki właśnie kociołek, w którym były wszystkie wymienione warstwy plus jeszcze jedna z plasterków cienkiej kiełbasy. Gorąco polecam, potrawa warta wypróbowania)).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń