Do góry

Napoje Przepis na:

Kokosówka

Kokosówka

Autor: listek

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 1424

Dodano: 10.12.2010

Odsłon: 14903

Świetna do kawy( zamiast mleczka) i do ciasta.Ulubiona zwłaszcza przez panie...chociaż panowie też ją nie gardzą.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wiórki zalać wódką na noc. Następnego dnia odcedzamy alkohol i odciskamy przez gazę wiórki.

  2. Mleko w puszce gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny

  3. Miksujemy ostudzone mleko dodając po trochę wódkę i jeśli lubimy - cukier waniliowy.

  4. Smakujemy, delektujemy się w gronie serdecznych nam ludzi. Ja czasami przeznaczam kokosówkę na prezent- przelewam do ładnych butelek i ,,bawię się " w drukowanie zabawnych etykiet.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ploula 19 kwietnia 2011 Właśnie zrobiłam to cudo :) Likier jest pyszny, ma wyraźny smak kokosa i mleczka. Ja dodałam gotowa masę krówkową. Z pełną degustacją, likier musi jeszcze poczekać do Świąt :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 14 grudnia 2010 Faktycznie jest dobre choć ja robię na spirytusie i daje jedno mleko słodzone 2 niesłodzone nie gotuje, no i inaczej się nazywa u mnie malibu ale twoje też na pewno jest pycha, uwielbiam kokos

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basga 12 grudnia 2010 Ja kilka lat temu robiłam z jednej puszki mleka słodzonego i jednej niesłodzonego ale bez gotowania.Ależ to było mniamniuśne!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anijggg 10 grudnia 2010 Super przepis , już wiem co będę smakować w Święta.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

listek 10 grudnia 2010 Chyba tak. Ja zawsze , zarówno do ciast jak i do kokosówki sama gotuję mleko. Dzięki tak długiemu gotowaniu naleweczka ma tak ładny kolor. A swoją drogą z wiórek robię później kokosanki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 10 grudnia 2010 To na pewno mi posmakuje :) (i odciśnięte wiórki też się nie zmarnują ;)) Zastanawiam się tylko czy konieczne jest gotowanie mleka, które i tak jest gęste ? Czy takie gotowane przez 2 h mleko to to samo co gotowe mleko w puszce (masa kajmakowa) ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zabecka 10 grudnia 2010 Uwielbiam kokos! już ląduje w ulubionych!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń