Do góry

Dania główne Przepis na:

Kolorowa frittata z czerwoną papryką i porem

Kolorowa frittata z czerwoną papryką i porem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11046

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Kolorowa frittata z czerwoną papryką i porem"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki ugotuj w całości w posolonym wrzątku. Odcedź i pokrój.

  2. Por oczyść, dokładnie opłucz, pokrój w średniej grubości plasterki. Czerwoną paprykę pokrój w paseczki.

  3. Na niewielkiej ilości masła i oliwy smaż przez chwilę na dużym ogniu paprykę. Zdejmij ją z patelni. Następnie tak samo podsmaż pory. Przypraw je solą, pieprzem, kurkumą i gałką muszkatołową.

  4. Roztrzep jajka z kwaśną śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem.

  5. Na patelni (20-24 cm) rozłóż wymieszane ziemniaki, paprykę i por. Zalej je jajkami ze śmietaną. Wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj około 10 minut. Wierzch powinien się ściąć, ale nie na sztywno.

  6. Frittatę można również usmażyć – na niewielkim ogniu i pod przykryciem.

  7. Tę potrawę można dodatkowo wzbogacić pokrojoną w kostkę podsmażoną kiełbaską (pamiętajmy tylko, żeby usunąć z patelni wytopiony tłuszcz).

  8. 70 minut

  9. Porcja 170 kcal

  10. Koszt porcji ok. 3,10 zł

  11. Przepis na 2 porcje

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń