Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowe muffinki

Kolorowe muffinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Kolorowe muffinki"

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szklanka mleka pełnotłustego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • barwniki spożywcze. 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kolorowe wiórki do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotuj dwie miski. W jednej połącz suche : przesianą mąkę, cukier zwykły i wanilinowy, sól oraz proszek do pieczenia.

  2. W drugiej wymieszaj roztopione i ostudzone masło (lub margarynę), dwa jajka i mleko. Następnie szybko połącz wszystkie z obu misek. Nie mieszaj ich zbyt dokładnie, mogą pozostać niewielkie grudki.

  3. Przygotuj kilka mniejszych miseczek lub większych kubków. Powinno być ich tyle, ile chcesz mieć kolorów ciasta. Rozlej ciasto do mniejszych miseczek, do każdej dodaj inny barwnik spożywczy, wymieszaj.

  4. Do foremek muffinkowych wlewaj po łyżce ciasta w różnych kolorach. Ciasta w foremkach już nie mieszaj.

  5. Muffinki piecz w temp. 200° C ok. 20 min. Po upieczeniu odstaw do zupełnego ostygnięcia i dopiero wtedy zdejmij papilotki lub wyjmij z foremek.

  6. Szybko wymieszaj na lukier: cukier puder z sokiem z cytryny. Lukrem polej ostudzone babeczki i od razu posyp kolorowymi wiórkami.

  7. : 45 minut. Porcja: 290 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń