Do góry

Dania główne Przepis na:

Kolorowe placuszki z dynią

Kolorowe placuszki z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 504

Dodano:

Odsłon: 158

Placuszki z warzyw i mięsa to dobry sposób na smaczne i łatwe do przygotowania danie. Idealnie smakują podane z sosem grzybowym, ryżem i surówką.

Składniki

  • filety z kurczaka 2 szt
  • przyprawa gyros 1/2 łyżeczki
  • przyprawa garam masala 1/2 łyżeczki
  • czosnek 1 ząbek
  • por 1 szt
  • dynia 20-25 dag
  • papryka zielona 1 szt
  • papryka czerwona 1/2 szt
  • jajka 3 szt
  • mąka pszenna 3-4 łyżki
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku
  • olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę, włożyć do miski, wymieszać z przyprawą do gyrosa, zmiażdżonym czosnkiem i odrobiną przyprawy Garam Masala. Odłożyć na kilkanaście minut w chłodne miejsce.

  2. Por oczyścić, pokroić w cienkie pół krążki. Dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę bez gniazd nasiennych pokroić w zapałkę.

  3. Jajka wbić do głębokiego naczynia, zmiksować. Wszystkie przygotowane składniki połączyć z mięsem, dodać roztrzepane jajka.

  4. Wsypać mąkę, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem, solą i sosem sojowym, wymieszać.

  5. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wkładać porcje ciasta i smażyć rumiane placuszki.

  6. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń