Do góry

Przetwory Przepis na:

Kompot z moreli.

Kompot z moreli.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1065 Ocena: 11177

Dodano:

Odsłon: 596

Kompot z moreli na zimę.

Składniki

  • morele 1 kg
  • cukier 20 dag
  • woda przegotowana 600 ml
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Morele do kompotu wybieramy dojrzałe i twarde. Myjemy, obrywamy końcówki. Wymyte oczyszczone morele układamy do 2 litrowego, wyparzonego słoja. Ja włożyłam morele razem z pestkami.

  2. Ułożone morele zalewamy zrobionym z cukru i wody syropem, morele powinny być całkowicie zalane syropem. Zakręcamy słoik i pasteryzujemy w 90 stopniach Celsjusza 15 minut. Po wyjęciu słoika z wody sprawdzamy zamknięcie słoika. Studzimy i ostudzony słój wynosimy do piwnicy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń