Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura truskawkowa z pomarańczą

Konfitura truskawkowa z pomarańczą

Autor: Tradycyjna_Kuchnia

Przepisów i artykułów: 1980 Ocena: 9906

Dodano: 23.05.2017

Odsłon: 4825

Pyszny dodatek do jagnięciny i naleśników.

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Truskawki opłukać, oczyścić z szypułek, większe przekroić na pół i osuszyć na ręczniku papierowym. Pomarańcze sparzyć, obrać, pokroić, oczyścić z pestek, a z jednej pomarańczy skórkę pokroić w cienkie paski. Owoce przełożyć do rondelka razem zez skórką i połową cukru. Następnie smażyć na wolnym ogniu aż konfitura zgęstnieje i stanie się szklista. Pod koniec smażenia dodać resztę cukru i po chwili konfiturę przełoży ć do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zamknąć, odwrócić do góry dnem do wystudzenia. Do dłuższego przechowywania pasteryzować około 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń