Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura wiśniowa z winem i przyprawami

Konfitura wiśniowa z winem i przyprawami

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6555

Dodano:

Odsłon: 10877

Konfitury, dżemy, marmolady - dzięki nim możemy zimą poczuć prawdziwy smak i zapach lata. Dodatek przypraw czy ziół dodaje im niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Składniki

  • 800g wiśni
  • 400g cukru żelującego
  • 2 cytryny
  • 125ml czerwonego wina (u mnie półsłodkie)
  • 3 goździki
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Słoiki i przykrywki wyparzyć. Wiśnie myjemy, drylujemy i kroimy na połówki. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem żelującym, mieszamy i odstawiamy na 3 godziny, by owoce puściły sok.

  2. Cytryny myjemy, sparzamy wrzątkiem. Skórkę obieramy cienko w formie spirali, z cytryn wyciskamy sok. Do osobnego garnka wlewamy sok z cytryn, wino, dodajemy skórkę cytrynową, goździki, anyż oraz laskę cynamonu. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut, a następnie przelewamy przez sito do garnka z wiśniami. Całą konfiturę również gotujemy przez 5 minut i gorącą przekładamy do słoików. Szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń