Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura z aronii, gruszek i pigwowca

Konfitura z aronii, gruszek i pigwowca

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 508

Dodano:

Odsłon: 376

Konfitura z aronii i pigwowca z dodatkiem słodkich gruszek jest bardzo smacznym dodatkiem do gofrów, ciast i deserów.

Składniki

  • aronia 1 kg
  • gruszki 1 kg
  • pigwa 1/2 kg
  • cukier 50-60 dag
  • laska wanilii 1 szt
  • sok z pomarańczy 1/2 szkl
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mrożoną aronię przelać gorącą wodą, wsypać do garnka, dodać cukier, wlać pół szklanki soku z pomarańczy i gotować około 15 minut.

  2. Następnie połowę aronii zmiksować, dodać ziarenka z laski wanilii.

  3. Gruszki i pigwowce obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z aronią.

  4. Gotować mieszając od czasu do czasu do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem na 5-10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń