Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura z pigwy i jabłek.

Konfitura z pigwy i jabłek.

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 982

Dodano:

Odsłon: 4039

Niezwykle aromatyczna o lekko kwaskowym smaku jest świetnym dodatkiem do ciast i deserów.

Składniki

  • 1,5 kg owoców pigwy
  • 1,5 kg winnych, kruchych jabłek
  • 1 litr soku pomarańczowego 100%
  • 1 kg cukru
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie



  1. Owoce pigwy umyć, obrać, przekroić na dwie części i łyżeczką z ostrym końcem usunąć nasionka. Ta czynność jest najtrudniejsza bo owoce pigwy są wyjątkowo twarde,
    Na dno garnka z grubym dnem wlać sok pomarańczowy, wsypać pokrojoną pigwę i smażyć na wolnym ogniu około godziny.
    Jabłka obrać, usunąć gniaza nasienne i pokroić na mniejsze cząstki. Dodać do pigwy. Smażyć kolejną godzinę. Często mieszać. Jeśli masa stanie się zbyt gęsta, można podlać wodą. Dodać cukier i jeszcze smażyć przez 10-15 minut.
    Zmiksować. Przetrzeć przez sito. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 25 października 2018 Musi być pyszna,aż żałuję,bo synowa dostała pigwę, chciała mi dać. Ja jakoś nie miałam na nią pomysłu, to przepuściła przez sokownik na sok.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń