Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura z pigwy i jabłek.

Konfitura z pigwy i jabłek.

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 684

Dodano:

Odsłon: 3564

Niezwykle aromatyczna o lekko kwaskowym smaku jest świetnym dodatkiem do ciast i deserów.

Składniki

  • 1,5 kg owoców pigwy
  • 1,5 kg winnych, kruchych jabłek
  • 1 litr soku pomarańczowego 100%
  • 1 kg cukru
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie



  1. Owoce pigwy umyć, obrać, przekroić na dwie części i łyżeczką z ostrym końcem usunąć nasionka. Ta czynność jest najtrudniejsza bo owoce pigwy są wyjątkowo twarde,
    Na dno garnka z grubym dnem wlać sok pomarańczowy, wsypać pokrojoną pigwę i smażyć na wolnym ogniu około godziny.
    Jabłka obrać, usunąć gniaza nasienne i pokroić na mniejsze cząstki. Dodać do pigwy. Smażyć kolejną godzinę. Często mieszać. Jeśli masa stanie się zbyt gęsta, można podlać wodą. Dodać cukier i jeszcze smażyć przez 10-15 minut.
    Zmiksować. Przetrzeć przez sito. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 25 października Musi być pyszna,aż żałuję,bo synowa dostała pigwę, chciała mi dać. Ja jakoś nie miałam na nią pomysłu, to przepuściła przez sokownik na sok.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń