Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Konfitura z porzeczek"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Składniki
Porzeczki oraz maliny przebierz, oczyść, umyj. Rozsyp na papierowym ręczniku. Poczekaj, aż owoce całkowicie wyschną.
Do szerokiego garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj cukier. Ugotuj gęsty syrop. Wsyp do niego porzeczki, maliny oraz skórkę z pomarańczy. Zagotuj i wystudź.
Gotowanie i studzenie powtórz jeszcze dwa razy przez kolejne 2 dni. Następnie smaż masę owocową na małym ogniu jeszcze 30 minut, potrząsając co jakiś czas garnkiem.
Konfiturę odstaw na 24 godziny. Następnie przełóż do czystych słoików, szczelnie zakręć. Zapasteryzuj. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce.Źródło: Naj