Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura z truskawek

Konfitura z truskawek

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 656

Dodano:

Odsłon: 1645

Oprócz dżemów w sezonie truskawkowym robię konfiturę z truskawek.. Świetnie pasuje do gofrów, naleśników i przeróżnych deserów.

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 50-60 dkg cukru
  • 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego albo sok z cytryny
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Truskawki umyłam i zasypałam cukrem, zostawiłam tak na noc aż puściły sok.

  2. Po tym czasie dodałam kwasek cytrynowy i gotowałam je ok. 40 minut na wolnym ogniu. Jeśli pojawiała się piana ściągałam jej nadmiar łyżką. Nie mieszałam.

  3. Zestawiłam z ognia i pozostawiłam do następnego dnia.


  4. Na drugi dzień gotowałam moją konfiturę ok. 15 minut i przełożyłam gorącą do słoików.
    Napełnione i zakręcone słoiki przekręcałam wieczkiem do dołu.
    Kiedy już ostygły schowałam do spiżarni.


  5. * cukru można dodać do owoców od 50-80 dkg jeśli ktoś lubi słodką
    * zamiast kwasku cytrynowego można dodać soku z cytryny
    * nie mieszałam konfitury, sprawdza się ta metoda podczas robienia powideł ze śliwek - nie przywierają do garnka
    * konfiturę robię pod koniec sezonu truskawkowego kiedy owoce mają winny smak i piękny bordowy kolor

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń