Do góry

Dodatki Przepis na:

Konserwa drobiowa w słoiku.

Konserwa drobiowa w słoiku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1256 Ocena: 14791

Dodano:

Odsłon: 5448

Konserwa zrobiona jest z mięsa kurczaka i indyczego z dodatkiem wieprzowego boczku.

Składniki

  • Surowiec:
  • mięso z ćwiartek kurczaka 1,6 kg
  • mięso z udźca indyka 1,1 kg
  • boczek wieprzowy bez skóry 0,9 kg
  • Przyprawy i materiały pomocnicze:
  • peklosól 18 g/kg do mięsa z drobiu
  • sól morska 18 g/kg do boczku
  • czosnek granulowany 7 g/kg
  • pieprz biały tłuczony w moździerzu 2 g/kg
  • pieprz ziołowy 2 g/kg
  • kolender tłuczony w moździerzu 2 g/kg
  • woda 100 ml dodana podczas mieszania z przyprawami
  • sos sojowy 8 łyżek
  • słoiczki 350 ml (proste)
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Peklowanie:

    Pokrojone mięsa peklujemy w osobnych pojemnikach. Pokrojone mięso z udźca indyka mieszamy z peklosolą i 4 łyżkami sosu sojowego. Kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka mieszamy z peklosolą i sosem sojowym. Boczek mieszamy z solą warzoną. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.

    Rozdrabnianie i wyrabianie farszu:

    mięso z ćwiartek kurczaka przepuszczamy przez sitko 12 mm
    mięso z udźca indyka kroimy w kostkę 2 cm
    boczek wieprzowy bez skóry przepuszczamy przez sitko 10 mm

    Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy boczek i kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka. Dodajemy wszystkie przyprawy z 100 ml zimnej wody, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie dodajemy jeszcze 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy farsz.

    Nadziewanie:

    Farszem napełniamy słoiczki, gotowaną, zimną wodą zalewamy farsz tak żeby był przykryty wodą.

  2. Pasteryzacja:

    Słoiczki poddajemy trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

    Przebieg tyndalizacji zgodny z technologią pasteryzacji konserw w słoikach.

    Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
    Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
    Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
    Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
    słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

  3. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń