Do góry

Dodatki Przepis na:

Konserwa mięsna z karczku i boczku ze słoja.

Konserwa mięsna z karczku i boczku ze słoja.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 581 Ocena: 4490

Dodano: 13.04.2017

Odsłon: 28924

Bardzo smaczna mielonka na chleb, ze słoja. Idealna do kanapek, na weekendowe wypady do lasu.

Składniki

  • karczek wieprzowy 50 dag
  • chudy świeży boczek wieprzowy 50 dag
  • kolendra (gnieciona) 1 łyżeczka
  • czarny pieprz (gnieciony) 1 łyżeczka
  • sól wędzona 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • peklosól 1 łyżeczka
  • granulowany czosnek 1 łyżeczka
  • Żelatyna 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymyte i osączone mięsa kroimy w kostkę 3 x 4 cm, mięso z karczku mielimy przez sitko 12 mm a boczek mielimy przez sitko 8 mm.

  2. Zmielone mięsa wkładamy do większej miski dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz (około pół godziny aż będzie bardzo kleisty).

  3. Tak wyrobiony farsz wkładamy do wcześniej wymytych i wyparzonych 2 słoików (0,5 i 0,72 litra). Upychamy farsz tak by pozbyć się powietrza ze słoika, by nie było powietrza w farszu. Układamy farsz do takiej wysokości by było 3 cm wolnej przestrzeni między pokrywką słoika a farszem.

  4. Tak przyszykowane słoiki wstawiamy do garnka z wyścielonym na dnie kawałkiem ściereczki i zalewamy gorącą wodą, pasteryzujemy 1 godzinę w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po pasteryzacji zostawiamy słoiki w garnku i na drugi dzień również pasteryzujemy w takiej samej temperaturze przez godzinę. Jeżeli chcemy żeby nasza kiełbasa w słoiku troszkę dłużej postała pasteryzujemy w trzeci dzień 30 minut w tej samej temperaturze, 75 stopni Celsjusza.


  5. Gotowe słoiki z mielonką po trzech pasteryzacjach. śmiało można przechowywać w spiżarni 6 miesięcy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 20 października Lista brakujących składników (mięsiwa) zrobiona, jutro do dzieła. Napiszę jak wyszło. Ale jestem pewna, że będzie super. Jak wszystkie Twoje "dzieła". Dzięki. Pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń