Do góry

Śniadania Przepis na:

kopertki francuzkie na słodko z gruszkami i budyniem waniliowym oraz z wiśniami i masą rafaello

kopertki francuzkie na słodko z gruszkami i budyniem waniliowym oraz z wiśniami i masą rafaello

Autor: amber

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 3

Dodano: 14.02.2010

Odsłon: 590

słodkie, oryginalne, proste w przygotowaniu, pyszne..i nie do kupienia! rewelacja na śniadanie do kawy oraz jako deser :)

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wiśnie rozmrozić. Następnie gruszki obrać i pokroić na małe kawałeczki. Zagotować wodę w małym rondelku i wrzucić same gruszki. Następnie wsypać większą szczyptę kwasku cytrynowego, 1 łyżkę cukru i 1małą saszetkę cukry wanilinowego. Gotować do miękkości. Następnie gruszki odsączyć i wystudzić. Zalać wrzątkiem budynie i zamieszać, tak aby nie powstały grudki, następnie ostudzić tylko jeden z 2-3 szklanek budyniu. 1-2 gorące jeszcze budynie zmieszać z wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, 2 łyżkami cukru, 1 saszetką cukru wanilinowego, 2 łyżeczkami cukru pudru i szczyptą kwasku cytrynowego. Odstawić na chwilę, aż budyń przejdzie aromatem kokosu (zamiennie moźna zmieszać budyń kokosowy z samymi płatkami migdałowymi jeśli ktoś go znajdzie w sklepie). Następnie posmarować 2 duże blachy olejem. Nastawić piekarnik na 160 stopni. Rozwinąć ciasto francuzkie i pokroić na kwadraciki przykładowo: 4-5 cm bok. Każdy kwadracik nasmarować wewnątrz budyniem waniliowym (ja daję 1 łyżkę bydyniu na 1 kwadracik), na budyń nałożyć kawawałki gruszek i mocno zalepić rogi i boki aby kopertka była zamknięta. Położyć gotową kopertkę na nasmarowanej olejem blasze. Identycznie robimy z budyniem rafaello: smarujemy nim wnętrze kopertki, kładziemy na nim 4-5 rozmrożonych wisienek (najlepiej nieodsączonych), zaklejamy kopertkę i kładziemy na drugą blachę.

  2. Gotowe kopertki przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym mlekiem lub roztrzepanym białkiem z jajek i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 20-25 minut aż ciasto się zarumieni. Kopertki z gruszką posypujemy na koniec delikatnie cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: francuzkie

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń