Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Były już kluski śląskie, to dziś zrobimy sobie kopytka. Takie, jak kiedyś jadło się u Babci. Można podać je do gulaszu z indyka czy jakiegokolwiek innego, do wyśmienitej goloneczki, a można jeść po prostu jako samodzielne danie, z mlekiem, okraszone smalczykiem i skwareczkami - powiem Wam, że właśnie takie lubię najbardziej - z mleczkiem i skwarkami, albo po prostu odsmażane ;)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Stolnicę posypujemy obficie mąką pszenną i wykładamy na nią ziemniaki.
W środku robimy zagłębienie i wybijamy tam całe jajka.
Posypujemy mąką ziemniaczaną i zaczynamy wyrabiać, w razie potrzeby podsypując obydwoma rodzajami mąki.
Ciasto powinno być gładkie, miękkie i nie klejące się do rąk. Ilość mąki podana w przepisie jest orientacyjna, to ilość, która zwykle mi wystarcza. U Was może się okazać, że będzie trzeba trochę więcej lub mniej, to zależy od wielu czynników, choćby od odmiany ziemniaków, których używacie.
Od gotowego ciasta odkrajamy nożem kawałki ciasta i rolujemy z nich wałeczki o grubości około 4cm i lekko je spłaszczamy.
Ustawiając nóż skośnie względem wałka, odcinamy kawałki ciasta o grubości około 2cm. Jeśli ktoś chce, może oczywiście zrobić mniejsze kopytka :)
Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2-3 minutki od wypłynięcia. Smacznego!!!!