Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka-podstawowy przepis

Kopytka-podstawowy przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 3939

Dodano:

Odsłon: 2261

Pyszne, jędrne kopytka :)

Składniki

  • -900g ugotowanych ziemniaków
  • -łyżeczka soli
  • -3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • -1 szklanka (250ml) mąki pszennej
  • -1 jajko
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, solimy i gotujemy.
    Studzimy i mielimy maszynką lub przepuszczamy przez praskę.
    Kopytka wychodzą moim zdaniem najlepsze gdy ziemniaki poleżą do drugiego dnia.

    Do miski dajemy ziemniaki i resztę składników. Zagniatamy ciasto.

  2. Dzielimy je na kilka części, z każdej tworzymy wałek, kroimy pod skosem na małe kawałki.

  3. W garnku zagotowujemy wodę. Kopytka wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy chwilę do wypłynięcia.
    Hartujemy je w zimnej wodzie i wykładamy na półmisek

  4. Kopytka można podać z dowolnym sosem, czy np obsmażyć w masełku i bułce tartej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 marca "Kopytko" jak mawiał Jacek z Mumio xD
U nas z reguły podsmażane w bułką, takie przyrumienione są najlepsze :D
Pycha :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń