Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka z białym serem

Kopytka z białym serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1598

Dodano:

Odsłon: 7467

Skoro wszędzie pieką się babki i mazurki wielkanocne to u mnie będzie troszkę inaczej, ale równie pysznie. Przed Wami: kopytka z serem! Banalne? Wcale nie. Wszystko jest kwestią dodatków. Są bardzo uniwersalnym daniem. Dla mnie to smak dzieciństwa. Zdecydowanie kojarzę je z kuchnią mojej Babci. Są szybkie do przygotowania, stąd bardzo często goszczą na moim stole, jednak z przeróżnymi dodatkami. Doskonale smakują z sosem grzybowym lub na słodko np. z owocami. Dziś prezentuję najbardziej popularną wersję kopytek, czyli z dodatkiem sera białego i cukru. Pychota!

Składniki

  • 700g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki
  • 250 g sera białego
  • 1 jajko
  • Dodatkowo
  • 100g rozgniecionego sera białego
  • cukier, ilość według uznania
  • masło klarowane, ilość według uznania
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki ugniatamy albo przepuszczamy przez praskę. Na stolnicy kładziemy rozgniecione ziemniaki, dodajemy do nich mąkę, twaróg i wbijamy jajko.

  2. Składniki najpierw siekamy za pomocą noża, a następnie zagniatamy z nich jednolite ciasto.

  3. Po zagnieceniu ciasto dzielimy na kilka części. Z każdej części formujemy wałek grubości ok.3 cm. Za pomocą noża należy każdy wałek lekko spłaszczyć. Pod skosem kroimy ciasto w romby.

  4. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Kopytka wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 5 minut (muszą wypłynąć na powierzchnię).

  5. Ugotowane kopytka podajemy posypane serem białym, cukrem i polane dodatkowo sklarowanym masłem.

  6. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń