Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka z sosem pieczarkowym

Kopytka z sosem  pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 146 Ocena: 1919

Dodano:

Odsłon: 1489

Podawać można również z podsmażoną cebulą, skwarkami, gulaszem a także na słodko z stopionym masłem i cukrem, lub czekoladą.

Składniki

  • -Ziemniaki - 1kg
  • -Jajko 1 szt
  • -Mąka ziemniaczana - ok 3/4 ilości ziemniaków
  • -Mąka pszenna - ok 1/4 ilości ziemniaków
  • -Pieczarki - 0,5 kg
  • -Pieprz, sól
  • -Olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przemielić przez maszynkę.

  2. Dodać jajko i mąkę, zarobić ciasto.

  3. Ciasto podzielić na 6 części. Z każdej uformować wałek grubości palca i pociąć na ukośne kawałki.

  4. Gotować porcjami w osolonej wodzie przez ok.6 minut od wypłynięcia.

  5. Pieczarki obrać opłukać i pokroić w paski. Podsmażyć na oleju, doprawić do smaku. Dodać wody zagotować, podbić śmietaną lub zagęścić mąką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń