Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka z zasmażaną kiszoną kapustą

Kopytka z zasmażaną kiszoną kapustą

Autor: Bellapi

Przepisów i artykułów: 172 Ocena: 1790

Dodano: 13.05.2017

Odsłon: 844

Prawdziwie po polsku.......

Składniki

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • kopytka:
  • ok 500g ugotowanych ziemniaków
  • sól
  • 1 jajko
  • ok. 250 g mąki pszennej
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę odciskamy, drobno kroimy.
    W rondelku rozpuszczamy masło. Wrzucamy kapustę, chwilę podsmażamy po czym wlewamy ok. 1 szklanki wody.
    Dodajemy liść i majeranek. Dusimy do miękkości.
    Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło potem mąkę robimy zasmażkę uważając aby się mąka nie przypaliła.
    Wlewamy do kapusty, mieszamy aby nie powstały grudki.
    Odstawiamy.

    Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajko sól i mąkę wyrabiamy do momentu aż przestanie się kleić do rąk.
    Z ciasta formujemy długie paski i kroimy nożem na ukos.
    Gotujemy w osolonej wodzie 3 - 4 min od momentu wypłynięcia.

    Podajemy gorące z kapustą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń