Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kopytka ziemniaczane"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 660
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 660
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i zmiel lub przeciśnij przez praskę (najlepiej poprzedniego dnia).
Na patelni rozgrzej masło (z odrobiną oleju). Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy zacznie pachnieć, dodaj pokrojony szpinak. Duś chwilę, aż zmięknie. Przypraw solą oraz pieprzem. Ostudź.
Do zimnych ziemniaków dodaj szpinak, obie mąki, jajka, szczyptę soli. Wyrób gładkie ciasto. Odcinaj po kawałku ciasta, formuj długie wałeczki. Potnij na kawałki.
Wrzuć do do osolonej wody. Gotuj kopytka 5 min od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię. Odcedź, przelej zimną wodą. Podaj polane masłem lub skwareczkami z boczku.
Porcje 6. 85 min. Cena 3,10 zł. Kalorie 145 kcal.
<strong>Katarzyna Kosmala z Czarnolasu</strong>Źródło: Takie jest życie