Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Korzenne śledziki"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 166
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 166
Składniki
Filety śledziowe odsącz z octowej zalewy, lekko przepłucz pod bieżącą wodą, pozostaw na sicie do ocieknięcia. Cebule obierz, pokrój w krążki. Czosnek pozbaw osłonek, pokrój.
W moździerzu rozetrzyj goździki razem z cynamonem, 1-2 ziarnami kardamonu, łyżeczką słodkiej papryki oraz sporą szczyptą pieprzu. Przygotuj słoik. Układaj filety, przekładając je cebulą i czosnkiem oraz przesypując przyprawami. Całość zalej olejem, zamknij słoik i odstaw na 2-3 dni do lodówki.
Ziemniaki wyszoruj, opłucz i ugotuj w mundurkach z dodatkiem soli. Odlej, ostudź, obierz, a następnie wykrój z każdego 3-4 plastry. Foremką do ciastek powycinaj z ziemniaków ozdobne gwiazdki.
Opłucz i poszatkuj kilka łodyg szczypioru. Śledzie wyjmij ze słoika, opłucz. Każdy płat posmaruj odrobiną kwaśnej śmietany, posyp szczypiorkiem, zroluj i zepnij wykałaczką. Podawaj razem z ziemniakami.
czas ok. 30 min; porcja – 380 kcal, cena 2 złŹródło: Świat kobiety