Do góry

Desery Przepis na:

Korzenne witrażyki

Korzenne witrażyki

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 726

Dodano:

Odsłon: 145

Ciasto na pierniczki jest łatwe i szybkie do przygotowania. Ciasteczka można wycinać foremkami o różnych wzorach.

Składniki

  • Ciasto
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 12 dag miodu
  • 8 dag masła
  • 100 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • Dodatkowo
  • 25-30 dag kolorowych landrynek
  • posypki świąteczne
  • lukier
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miód podgrzać, dodać masło, mieszać aż się rozpuści.

  2. Wsypać przyprawę do pierników, wymieszać, ostudzić.

  3. Następnie dodać sodę oczyszczoną i śmietanę.Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, stopniowo dodając miód ze śmietaną zagnieść gładkie ciasto.

  4. Przygotować foremki różnej wielkości. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Najpierw wykrawać ciasteczka większą foremką, następnie mniejszą. Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Landrynki każdy kolor oddzielnie rozbić w moździerzu.

    W wycięte otworki ciasteczek wsypać cukier landrynkowy. Blaszkę z pierniczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 10 minut.

    Zimne ciasteczka dowolnie udekorować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 26 stycznia 2018 Zarąbista rzecz :D
Fajna sprawa, te ciacha się świecą na pierwszej focie, super, chruper xD

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń