Do góry

Desery Przepis na:

Korzenny wieniec

Korzenny wieniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Korzenny wieniec"

Składniki

  • 2 szklanki startej na tarce o grubych oczkach dyni
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • szklanka oleju
  • półtorej łyżki przyprawy do piernika
  • łyżka kakao
  • łyże czka sody
  • 3 szklanki mąki. Lukier: półtorej szklanki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka utrzyj z cukrem. Ucierając, dodawaj olej. Mąkę przesiej z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Wsypuj do masy jajecznej, mieszając. Dodaj startą dynię, połącz.

  2. Ciasto wlej do formy (np. na wieniec). Piecz 35-40 minut w 170°C. Wyjmij z formy, ostudź.

  3. Lukier: do miski przesiej cukier puder, wlej sok z cytryny i stopniowo tyle wody, aby powstał gęsty lukier. Polej ciasto. Na święta udekoruj go np. kandyzowanymi owocami.

  4. Przepis przysłała Joanna Machynia z Gorlic

  5. czas przygotowania 60 min, ilość porcji 10, cena za porcję 0,80 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń