Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotleciki drobiowo-cukiniowe"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 191
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 191
Składniki
Cukinię myję i wycieram. Przecinam wzdłuż na pół, usuwam środek z pestkami, resztę ścieram na tarce o dużych otworkach.
Masę delikatnie solę i odstawiam na 5 min, by puściła sok. Mięso myję, osuszam na papierowym ręczniku i kroję w dość drobną kostkę. Oprószam przyprawą do kurczaka, mieszam.
Z cukinii dość dokładnie odciskam sok (najlepiej zrobić to, przekładając ją na chwilę na gęste sitko). Do odciśniętego miąższu dodaję przygotowane wcześniej mięso, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Ser ścieram na tarce o dużych otworkach. Wsypuję do składników razem z bułką tartą. Wbijam jajka. Całość dokładnie mieszam i doprawiam do smaku.
Przygotowane ciasto nakładam łyżką na rozgrzany na patelni olej (2–3 łyżki), formując kotleciki. Smażę na rumiano z obu stron. Osączam.
Porcja zawiera ok. 300 kcal
Kosztuje ok. 3 zł
ok. 30 minŹródło: Tina