Dania główne Przepis na:
Kotleciki Izmir w sosie pomidorowym

Składniki
- filet z kurczaka, 2 szt
- marchew, 1 szt
- jajko, 1 szt
- bulka tarta, 1/4 szklanki
- oregano, 2 plaskie lyzeczki
- sol,pieprz
- czosnek, 2 zabki
- natka pietruszki posiekana, garsc
- cebula, 1 szt
- pomidory pelatti, 1 puszka
- oliwa z oliwek, 1 lyzka do smazenia
- cukier, 1 lyzka
- bazylia, 2 lyzeczki
- lisc laurowy, 2 szt
- ziele angielskie, 5 -8 ziaren
1-2 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Filet myjemy i mielimy,dodajemy marchew startą na grubych oczkach,jajo,bulke tarta,natke pietruszki,oregano i doprawiamy sola i pieprzem.Wyrabiamy na jednolita mase.Formujemy male kotleciki i ukladamy na blache do pieczenia .Podlewamy woda,dodajemy ziele i lisc laurowy,delikatnie solimy wode.Wkladamy do nagrzanego piekarnika ok.`180 c i pieczemy ok 20-30 min
-
W rondlu rozgrzewamy oliwe ,wrzucamy posiekany czosnek lekko przesmażamy,dodajemy teraz cebule i dusimy az cebulka sie zeszkli.Nastepnie dodajemy nasze pomidory doprawiamy sola i pieprzem oraz cukrem,na koniec bazylia i dusimy tak dlugo aby sos sie zredukowal (na koniec polecam dodac lyzke masla dla podbicia smaku)
-
Wykladamy nasze kotleciki Izmir polewamy sosem ,mozna podawac z ryzem lub jak kto woli
Komentarze do przepisu (0)