Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki mielone na 2 sposoby

Kotleciki mielone na 2 sposoby

Autor:

Przepisów i artykułów: 371 Ocena: 4398

Dodano:

Odsłon: 3130

Są to najsmaczniejsze kotlety, jakie jadłam.Obiad do wyboru.Z tych składników,można robić burgery,szaszłyki,normalne kotlety mielone w bułce i w sosie,itd.

Składniki

  • KOTLECIKI na 2 wersje:
  • -1 kg.mięsa mielonego z szynki
  • -8 kromek chleba tostowego -ok.3 szklanki gorącego mleka
  • -2 cebule-pokrojona i podsmażona
  • -2 łyżki natki pietruszki-posiekanej
  • -4 jajka-rozkłócone -1 łyżka musztardy
  • -2 łyżeczki mielonej papryki -4 ząbki czosnku rozgniecione
  • -2 łyżeczki ketchupu -4 łyżki tartej bułki - sól,pieprz
  • DO PANIEROWANIA na kotleciki w tartej bułce:
  • -1 jajko roztrzepane -bułka tarta
  • DO OBTACZANIA na klopsiki w sosie:-parę łyżek mąki
  • SOS: --1 l.rosołku--3-5 łyżek przyrumienionej mąki
  • -1 śmietanka 30 % - 330 ml. -sól -pieprz
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Chlebek zalać gorącym mlekiem. Odstawić do napęcznienia.Odcisnąć i rozdrobnić.Dodać resztę składników,wymieszać ,jak będzie rzadkie to można dodać więcej tartej bułki i zagnieść.

  2. Formować małe kulki, wielkości orzecha włoskiego..Połowę kotlecików obtaczać w jajku i bułce tartej.Resztę na klopsiki obtaczać tylko w mace.

  3. Smażyć na smalcu lub oleju.Osobno kotleciki i klopsiki.

  4. Odkładać do garnka.

  5. Do podsmażonych klopsików, wlać gorący rosołek i gotować z 15 min.

  6. Mąkę lekko podsmażyć na złoto, na suchej patelni, ciągle mieszając. Odstawić do przestygnięcia.

  7. Przyrumienioną mąkę, wymieszać ze śmietanką. Jak będzie za gęste można dodać trochę wody.Wlać do rosołku z klopsikami. Mieszać do zagotowania.Jakby sos byłby za gęsty, można dodać wody i ponownie zagotować. Jak za rzadki, to odparować. Można przyprawić ketchupem.

  8. Obiad:klopsiki z sosem, ryżem i buraczkami czerwonymi.

  9. Obiad:kotleciki z ziemniakami i buraczkami czerwonymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń