Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotleciki z ciecierzycy i brokuła z dodatkiem guacamole

Przepis dnia 2018-06-11
Kotleciki z ciecierzycy i brokuła z dodatkiem guacamole

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 1178

Dodano:

Odsłon: 10693

Lekkie, dietetyczne kotleciki z brokuła i ciecierzycy podane z guacamole

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g suchej ciecierzycy (albo puszka ciecierzycy w zalewie)
  • 2 jajka
  • duża garść kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz, sól do smaku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • do podania: guacamole, opcjonalnie- śmietana
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. jak używacie ciecierzycy suszonej to trzeba ją namoczyć na noc. Następnego dnia przepłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości ( ok 1 godziny).
    Odstawić do ostudzenia.
    Jak używacie ciecierzycy z puszki to opłukać i odsączyć na sitku.
    Następnie rozdrobnić ciecierzycę w melakserze (albo rozgnieść widelcem), przełożyć do miski.
    Brokuła umyć i obsuszyć, podzielić na mniejsze części i rozdrobnić w melakserze ( można też bardzo drobno posiekać), przełożyć do ciecierzycy.
    Dodać posiekany czosnek i cebulę, posiekaną kolendrę, jajka, sól z cytryny i przyprawy. Masę dokładnie wymieszać (najlepiej ręką) i odstawić na kilka godzin do lodówki (lub na noc).
    Z masy formować małe kotleciki i smażyć na oleju z obu stron.
    Podawać z guacamole i/lub jogurtem albo śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń