Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotleciki z kurczaka na groszkowym piure"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w większą kostkę. Zalej posoloną wodą tak, by było jej dwa razy tyle co ziemniaków. Gdy woda zawrze, zmniejsz płomień i gotuj 10 min. 2 min przed końcem gotowania do ziemniaków wsyp zamrożony groszek (nie przykrywaj garnka pokrywką, by groszek nie stracił ładnego koloru).
Warzywa dokładnie osącz na durszlaku, przełóż do miski. Dodaj mleko oraz śmietanę i ew. szczyptę pieprzu do smaku. Ubij tłuczkiem (jeśli wolisz gładkie aksamitne piure, zmiksuj wszystko blenderem). Piure przykryj i trzymaj w cieple, np. w piekarniku pod grzanym do 50 st.
Mięso umyj, osusz, pokrój na kotleciki. Lekko je rozbij, oprósz solą i pieprzem. Usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Na talerze nałóż piure, obok ułóż kot leciki. Polej je pesto, udekoruj cytryną.Źródło: Tina