Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotleciki ziemniaczane"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 102
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 102
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Mrożony groszek wrzuć do garnka z wrzącą wodą, blanszuj przez 2-3 minuty. Wrzuć na moment do lodowatej wody, odcedź. Szynkę pokrój w niedużą kostkę. Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą, osusz, drobno posiekaj.
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż do garnka z osolonym wrzątkiem, gotuj do miękkości. Jeszcze ciepłe obierz ze skórki, przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub rozgnieć tłuczkiem. Dodaj 2 jajka, starty ser, szczypiorek, szynkę oraz groszek. Dokładnie wymieszaj. Gdyby masa była zbyt rzadka, dosyp do niej mąki. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Weź dwa talerze. Do jednego wbij jajko, rozmąć widelcem. Do drugiego wsyp bułkę tartą. Z masy ziemniaczanej wilgotnymi dłońmi uformuj kotleciki. Każdy obtocz najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu kotleciki ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubioną surówką.
70 minut Sztuka: 190 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie