Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet mielony po szwedzku

Kotlet mielony po szwedzku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2083 Ocena: 46702

Dodano:

Odsłon: 26848

Dzięki wołowinie i burakom kotlet mielony ma niepowtarzalny smak.

Składniki

  • 1/2 kg mielonego mięsa wołowego
  • mała cebula
  • 150 g buraczków pieczonych (można użyć całych ze słoika)
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kaparów
  • 100 ml soku z buraczków
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • olej
  • 2 łyżki mąki
  • sól ,pieprz
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i drobno siekamy ,buraczki kroimy w małą kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę ,buraczki ,żółtka ,sok oraz kapary. Doprawiamy solą i pieprzem ,wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na ok. 20 min.
    Natkę pietruszki siekamy ,dodajemy do mięsa ,mieszamy i formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju ,osączamy przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy 15 min. Tłuszcz na którym kotlety się smażyły oprószamy mąką ,gotujemy kilka minut ,doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy ziemniaki.
    Podałem z surówką z młodej kapusty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 22 maja 2014 swietna wersja köttbullar, zmodyfikowana przez buraczki. Tradycyjnie z ziemniakami i borówkami tez by pewnie smakowaly.
Recepte zabieram do ksiazki.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Europa112 22 maja 2014 Kombinacja smakowa,która zachęca do wypróbowania.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 22 maja 2014 Czy kapary można pominąć nie przepadam?
A danie superowe.
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń