Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet mielony z młodymi ziemniakami i mizerią z ogórków.

Kotlet mielony z młodymi ziemniakami i mizerią z ogórków.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1007 Ocena: 9847

Dodano:

Odsłon: 304

Tradycyjny mielony podany z młodymi ziemniakami i mizerią z ogórków.

Składniki

  • mięso wieprzowe, mielone z łopatki 1 kg
  • ziemniaki młode 10 szt
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majeranek do smaku
  • czosnek 3 ząbki
  • cebula połowa
  • jajka kurze 2 szt
  • ogórek świeży 8 szt.
  • śmietana 12% 150 ml
  • Natka pietruszki
  • Koperek
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wypłukane, osuszone mięso mielimy razem z czosnkiem i cebulą, doprawiamy solą, majerankiem i pieprzem do smaku, wbijamy jajka i wyrabiamy farsz do odpowiedniej kleistości. Z farszu formujemy kotlety i układamy na rozgrzanej z tłuszczem patelni. Smażymy kotlety z obu stron na rumiany kolor, kilkakrotnie przewracamy kotlety podczas smażenia. W między czasie obieramy ziemniaki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.

  2. Obieramy ogórki ze skórki, kroimy w plasterki i robimy mizerię, doprawiamy solą, bazylią i pieprzem do smaku, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i koper, śmietanę i mieszamy wszystkie składniki. Gdy kotlety usmażą się wykładamy je na talerze, dodajemy ziemniaki, posypujemy koprem i mizerię.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń