Do góry

Dania główne Przepis na:

kotlety mielone

kotlety mielone

Autor: anna_82

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 184

Dodano: 04.04.2011

Odsłon: 36757

szybki, polski obiad ;)

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso mielone (ja użyłam wieprzowo- wołowego) łączymy z utartą cebulą (na dużych oczkach), wyciśniętym czosnkiem i jajkiem.

  2. Dodać przyprawy, ja używam dużej ilości pieprzu ziołowego, trochę pieprzu czarnego mielonego i papryki słodkiej i ostrej. Odrobinę soli (pamiętając, że mięso mielone pakowane w folię jest już solone).

  3. Przyprawy razem z mięsem i pozostałymi składnikami dobrze wymieszać.

  4. Do oddzielnej miseczki wsypać bułkę tartą, wlać troszkę mleka, wymieszać, stworzyć taką papkę, która będzie jednolita i bez grudek. Następnie połączyć to z mięsem i ponownie dobrze wymieszać.

  5. Mięso formować w kulki, obtaczać w bułce tartej i układać na talerzyku. Dobrze jest moczyć rękę w ciepłej wodzie, wtedy mięso nie przykleja się do dłoni. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

  6. Ja podaję z ziemniakami i sałatką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

inco 21 kwietnia 2011 Zgadzam sie nie ma jak mielony, chyba jestem glodny :) pozdrawiam.

33 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 04 kwietnia 2011 Taki obiad to wlasnie najlpsze jedzenie...
PYCHA!

33 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dodusia222 04 kwietnia 2011 Takie właśnie obiadki smakują najlepiej:)

33 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń