Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym – bez smażenia

Kotlety mielone z ryżem w sosie pomidorowym – bez smażenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 75701

Dodano:

Odsłon: 7928

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne kotlety mielone z ryżem, tak przygotowane kotlety mogą być podane jako samodzielne danie z surówką, sałatką lub kiszonym ogórkiem. Ewentualnie możemy je podać również z ziemniakami. Tak przygotowane kotlety mielone, są odrobinę zdrowsze od tradycyjnych, bo nie są smażone.

Składniki

  • na kotlety:
  • 500 g mięsa mielonego (użyłam mielonej szynki wieprzowej)
  • 200 g ryżu (lub 300 g) – przed gotowaniem
  • 1 jajko
  • 1 cebula (około 100 g)
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • papryka ostra, pieprz ziołowy
  • olej do smażenia
  • Na sos:
  • od 500 do 700 g przecieru pomidorowego (passaty)- ja użyłam 700 g passaty z dodatkiem bazylii
  • 200 g śmietanki 30 %
  • cebula (około 150 g)
  • 2 marchewki (około 200 g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • dodatkowo bazylia suszona lub świeża
  • zioła prowansalskie lub inne takie jakie lubimy
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję kotlety:

    Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i odstawiam do wystudzenia.

    Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez kilka minut, tak aby się delikatnie zrumieniła.

    Natkę pietruszki drobno kroję.

  2. Następnie cebulę dodaję do miski z ugotowanym ryżem, dodaję mięso, natkę pietruszki, doprawiam przyprawami i dokładnie wyrabiam dłonią. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – masa jest gotowa.

  3. Dno naczynia żaroodpornego smaruję olejem, z masy formuję w dłoniach kulki i układam w naczyniu.

  4. Przygotowanie sosu:

    Cebule kroję w drobną kostkę.
    Czosnek drobniutko kroję i daję do osobnej miseczki.
    Obraną i umytą marchew, ścieram na tarce o grubych oczkach.

  5. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 2 minuty, tak aby delikatnie się zeszkliła, następnie dodaję czosnek, marchew i jeszcze smażę około 2-3 minut.

  6. Na koniec dodaję śmietankę, mieszam, doprawiam i jeszcze smażę około 2 minut – sos jest gotowy.

  7. Kotlety polewam sosem i naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i zapiekam około 45 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

  8. Kotlety mielone są gotowe, można podawać, tak jak pisałam we wstępie. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń