Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety schabowe w cieście

Kotlety schabowe w cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3816

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Kotlety schabowe w cieście"

Składniki

  • 70 dag schabu bez kości
  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • jajko
  • 1
  • 5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • łyżeczka pikantnej przyprawy do grilla
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, osusz, potnij na 7 plastrów. Nożem lekko natnij w kilku miejscach krawędzie kotletów (aby się nie unosiły do góry). Delikatnie rozbij mięso, oprósz przyprawą do grilla. Wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.

  2. Przygotuj ciasto ziemniaczane. Obierz ziemniaki, umyj. Zetrzyj je na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Masę lekko odciśnij z soku. Wsyp do niej przyprawę do ziemniaków, mąkę pszenną, wbij jajko. Dodaj posiekaną natkę. Przypraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i wyrób gładkie ciasto.

  3. Każdy kotlet oblep ciastem. Smaż na gorącym oleju na złoty kolor. Najpierw z jednej strony, potem z drugiej (smaż na wolnym ogniu, aby mięso w środku było miękkie).

  4. Kotlety podaj z ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty. Smaczne są także z gotowanym kalafiorem, polanym masłem ze zrumienioną bułeczką.

  5. Przepis przysłała Agata Skiba z Łabędziowa

    Źródło: Bella Relaks

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń