Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety siekane z papryką

Przepis dnia 2017-03-25
Kotlety siekane z papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 458 Ocena: 6865

Dodano:

Odsłon: 27993

Posiekane mięso z piersi kurczaka z czerwoną papryką. Do tego chrupiąca panierka z dodatkiem siemienia. Będziecie zachwyceni.

Składniki

  • pierś z kurczaka 280 g
  • papryka czerwona 75-80 g
  • 1 ząbek czosnku
  • papryka słodka szczypta
  • papryka ostra szczypta
  • sól, pieprz
  • 1 średnie jajko
  • siemię lniane 1 płaska łyżeczka ( lekko zmielone)
  • przyprawa kebab-gyros 1/2 łyżki
  • Panierka: bułka tarta
  • siemię lniane lekko zmielone
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Opłukane i osuszone mięso kroimy w cienkie paseczki i drobno siekamy.
    Jajko rozbijamy w misce doprawiamy solą, pieprzem, obiema paprykami, przyprawą kebab-gyros i sprasowanym czosnkiem.
    Do jajka wkładamy posiekane mięso, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut do lodówki.
    Paprykę lekko obieramy ( może być też nie obierana ) kroimy w drobną kosteczkę.
    Do zamarynowanego mięsa dodajemy paprykę i 1/2 łyżeczki siemienia lnianego, mieszamy, potem łyżką nabieramy mięso i przekładamy na spodek z panierką. Masa jest dość luźna, dlatego najpierw dokładnie obtaczamy ją w panierce a dopiero potem dociskamy dłońmi, formując kotlety.
    Smażymy kilka minut z obu stron, na średnim ogniu .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń