Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotlety z fasoli"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 676
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 676
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Fasolę namaczamy we wrzątku i odstawiamy na minimum godzinę (a najlepiej na całą noc), po czym gotujemy ją do miękkości. Fasolkę dokładnie odcedzamy, czekamy aż trochę przestygnie (można ją przelać zimną wodą) i miksujemy albo mielimy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Dodajemy ją wraz z jajkami, natką pietruszki i 2 łyżkami bułki tartej do fasoli, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Z masy fasolowej formujemy płaskie owalne kotlety, obtaczamy je w pozostałej bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Na oddziel nej patelni smażymy plastry boczku.
Gotowe kotlety podajemy z bocz kiem, sałatą i pomidorkami koktajlowymi. Do tego dania świetnie pasuje sos czosnkowy.
Jeśli nie mamy czasu, by fasolę namoczyć i długo gotować, wykorzystajmy fasolę z puszki. Przed zmieleniem wystarczy tylko ją przepłukać.
(bez namaczania i gotowania fasoli): 20 minut. Porcja: 320 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie