Do góry

Przekąski Przepis na:

Kotlety z fasoli

Kotlety z fasoli

Autor: DawiddeVolay

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano: 29.08.2012

Odsłon: 1027

Tanie,szybkie i łatwe. Danie mozemy przyrządzić z produktów, które są dostępne prawie w każdym ogólnospożywczym sklepie badź w markecie.

Składniki

  • Podstawa to fasola, 0,5 kg
  • kiełbasa
  • cebula
  • przyprawy
  • Bułka tarta
  • jajko
  • oregano
  • pieprz i curry, 1 opakowanie w woreczku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gotujemy fasolę na miękko.2.Dukamy fasolę tak jak ziemniaki, aby powstało a''''la piree.3.Do podukanej fasoli dodajemy przyprawy- według uznania, ale polecam przede wszystkim pieprz(szczypta), sół oczywiście, oregano, curry, czerwona papryka, czosnek granulowany i dodatkowo przyprawy ziołowe.4.Wszystko mieszamy i na chwilę odstawiamy aby fasola przeszła aromatem z przypraw.5.Międzyczasie wstawiamy drobno posiekana kiełbaskę i cebulkę na patalnię i samżymy (na wolnym ogniu), aż nabierze szklistego koloru.6. Kiełbaskę i cebulę dodajemy do masy z wcześniej przygotowanej fasoli z przyprawami.

  2. 1.Mając taką masę, tworzymy z wyżej wymienionych i połączonych ze sobą składników, kotlety; mogą być różnej wielkości, według uznania.Przygotowany kotlet namaczamy w jajku(wczesniej przygotowanym na talezyku lub miseczce), a następnie w panierce obtaczamy( czyli w bułce tartej)3. Kładziemy tak przygotowane kotlety na średnio rozgrzany olej na patelni i smażymy ok. 15-20 minut przekładając z jednej strony na drugą.

  3. Ostatnim krokiem jest wyłożenie tych kotlecików na tależ. Niekoniecznie trzeba podawać do nich zemniaki. Najlepiej kotlety smakują w połączeniu ze świezo zrobioną surówką. Smacznego ! :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń