Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z karkówki w majonezie i keczupie z surówką i ziemniakami

Kotlety z karkówki w majonezie i keczupie z surówką i ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 329 Ocena: 1686

Dodano:

Odsłon: 4287

Kotlety z karkówki w sosie majonezowo-keczupowym obtaczane w bułce tartej i smażone na rumiano, podane z surówką z jabłka, marchwi i pora z odsmażanymi ziemniakami.

Składniki

  • kotlety z karkówki 3 szt
  • majonez 2 łyżki
  • keczup 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • surówka:
  • jabłko 2 szt
  • marchew 2 szt
  • por /biała część/ 1 szt
  • cukier do smaku
  • olej 1 łyżka
  • dodatkowo:
  • ugotowane ziemniaki
  • pieprz do smaku
  • papryka mielona słodka do smaku
  • papryka mielona ostra do smaku
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka i marchew obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej: jabłka na dużych oczkach a marchew na drobnych. Por oczyszczamy, drobno kroimy, dodajemy do jabłka i marchwi, dodajemy olej i cukier według uznania. Mieszamy i odstawiamy.
    Kotlety z karkówki rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym i odstawiamy.
    Majonez mieszamy z keczupem, smarujemy kotlety z obu stron i obtaczamy w bułce tartej.

  2. Kotlety smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju.
    Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim gotowane ziemniaki pokrojone w plastry oprószając mieloną papryką i pieprzem.
    Zrumienione ziemniaki podajemy z kotletem z karkówki i surówką jabłkowo-marchwiowo-porową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń