Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 736

Dodano:

Odsłon: 7530

I dzisiaj znów obiad "resztkowy" ;) Wczoraj rozpędziłam się z ilością ugotowanej kaszy gryczanej do kaszotto a'la kaszanka więc musiałam jakoś nie zużytą kaszę zagospodarować. Więc wpadłam na pomysł zrobienia z niej mielonych kotletów. I trafiłam w 10-tkę! Smak extra!

Składniki

  • 100 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • Ok.10 pieczarek
  • Cebula
  • 2 łyżeczki pasty tahini
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • Sól himalajska
  • Pieprz
  • Trochę dowolnego mleka roślinnego (opcjonalnie)
  • Olej roślinny
  • Bułka tarta do panierowania lub inna panierka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę gotuję do miękkości i po wystudzeniu rozdrabniam ręcznym blenderem.

  2. Cebulę siekam na kostkę i podsmażam na oleju aż się lekko zeszkli. Dodaję drobno pokrojone pieczarki. Jak puszczą sok dodaję 2 łyżki sosu sojowego, pieprz, paprykę i czosnek niedźwiedzi.
    Smażę aż pieczarki będą miękkie i odparuje cały płyn.

  3. Pieczarki z cebulą dodaję do kaszy. Dokładam pastę tahini i siemię lnianie. Mieszam aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa jest za sucha dolewam mleka do uzyskania pożądanej konsystencji. Teraz próbuję masę i jak trzeba doprawiam.

  4. Formuję okrągłe kotleciki i panieruję w odrobinie bułki tartej. Smażę na oleju po kilka minut z każdej strony aż kotleciki zrobią się rumiane i nie będą się rozpadać przy przewracaniu.
    Kotleciki podałam z domowymi frytkami z piekarnika i kiszonym ogórkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 08 lutego 2018 Zabieram. To są cudowne smaki. Ale podam z gulaszem (mięsożercy w rodzinie) i surówką z ogórka kiszonego i cebulki. Kolejne danie ... do inspiracji. Dzięki. Podobnym farszem "nadziewam" gołąbki, podaję z sosem pieczarkowym i jedzonko na dwa dni! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń