Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z suszonych grzybów

Kotlety z suszonych grzybów

Autor:

Przepisów i artykułów: 473 Ocena: 9386

Dodano:

Odsłon: 5447

Propozycja na bezmięsne i pełnowartościowe kotlety mielone.

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby zalałam wodą, namoczyłam je- najlepiej na noc i ugotowałam do miękkości- około pół godziny.

  2. Ugotowane i odsączone grzyby rozdrobniłam malakserem, dodałam jajo, bułkę tartą, sól i pieprz. ugotowaną kaszę wiejską i przesmażona cukinię na cebuli.
    Kasza doda zwartości kotletom a cukinia lekkości smaku.

  3. Masą wymieszałam i odstawiłam do lodówki na pół godziny aby stężała.

    Potem formowałam zwilżonymi dłońmi kotlety i obtoczyłam je w mące.

  4. Wyszło mi 15 kotletów. Usmażyłam je na rumiano.

  5. Mąkę przyprużyłam na suchej patelni, aż się lekko przybeżowi.

    Do wystudzonej mąki dodałam wywar z grzybów. Uwaga- na dnie wywaru może być odrobina piasku z grzybów.

    Sos rozmieszałam doprawiłam solą i pieprzem i wstawiłam na ogień. Dorzuciłam jeszcze kilka pieczarek. Gotowałam około 10 minut, aż sos będzie miał właściwa konsystencję.

  6. Kotlety podałam z kasza wiejską polaną sosem grzybowym i buraczkami.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń